Skolors och daghems föräldrakvällar:
Från Karleby till Borgå och på Åland  har jag turnerat, och turnerar fortsättningsvis, med ämnet "Våga vara förälder". Det handlar om att få lyckliga barn. Det får man om barnen vet och kan spelreglerna i livet. Det lär vi föräldrar dem hemma.
Också om "papparollen" och "om kommunikation" har jag  hållit föreställningar som någon kallade det. Det ligger en sanning i det för det är alltid mycket glädje och humor i mina framföranden. Ni får 40- 45 minuter av livserfarenhet från en plus femtioårig fyrabarns fars horisont. Allt serverat med värme och från hjärtat.


Stå-upp:
Det bästa man kan göra är att komma samman och skratta gott en stund, eller hur? Immunförsvaret mår gott av det. Jag uppträder på företagsfester, föreningsfester, födelsedagar och bröllop men inga begravningar. Ännu...
Behöver du underhållning till någon tillställning så har du hittat rätt person, en äkta,  genusbefriad Kokkolabo. Och ett viktig sak: Min show är aldrig snuskig eller vulgär. Jag tycker att en bra show behöver inte vara det.

Konferencier:
Behöver du en språkkunnig konferencier eller moderator så är detta din dag. Du har kommit rätt! Svenska, finska och engelska, allt går. Har erfarenhet från större och mindre uppdrag. Allt från allsångskvällar utomhus, jämna års jubileum till invigning av nya företagslokaler och det mesta däremellan.

Att skriva:
Håller kurser i skrivandets glädje och gör gärna författarbesök till er. Inspirerar medmänniskor att börja skriva och njuta av det.
Idéar, skriver och "garnerar" gärna reklamtexter för ditt företag.


För skolor:

Föräldrakväll med temat "Våga vara förälder".
Det handlar om att det måste finnas någon i familjen som säger hur vi ska ha det och gör därefter också. Barnen behöver gränser trots att det inte uppskattas just då. Trots den allvarliga rubriken serveras allt med mycket humor och värme med många exempel ur en fyrabarns fars vardagsliv. Har fått mycket god respons från både lärare och föräldrar.
Några röster från föräldrar som varit med om en kväll:
"Roligt att få höra att jag är en bra mamma.  Hur vet du hur vi har det hos oss? (Jag svarade: För att det är troligen som hos oss...)  Det här var ingen föreläsning! Det här var jordnära, roligt och uppmuntrande." Det sista av en pappa.

Inspiration för lärare.
Detta har alla svenska lärare i Jakobstad, Kronoby och Karleby fått ta del av inför skolstarter. Hösten 2010 gjorde jag det för alla i personalen vid Mariehamns stads skolor och vid Tammerfors svenska samskola.
Jag levererar en uppmuntrande "kick-off" som handlar om att "Se de goda sidorna i ditt jobb".
För referenser kan ni kontakta Donnerska skolans (Karleby svenska högstadium) rektor Kaj Holmbäck på tel: 044-7809671.

Kultur i skolan.
På Kulturfondens hemsida, sidan 8, finns jag upptagen som en av kulturarbetarna. Mitt område gäller modersmålet: Berättande, skrivande och dramatisering. Har besökt flera högstadier och lågstadier under åren. Älskar att se elever gå igång och släppa loss berättar och skrivarglädjen.
Ni känner säkert till systemet som går ut på att skolan kan ansöka om ett sk. Kulturpaket på 500 euro för att engagera en kulturarbetare för tio lektioner.

Företag:
Om du ändå tillbringar din dag på jobbet, varför inte se till att du och dina arbetskamrater trivs? Vid besök på olika företag och andra arbetsplatser talar jag om kommunikation, samarbete och att förstå varandras olikheter. Tar upp om hur vi kan komma halvvägs emot, vara beredda på att möta den andre på dennes sätt UTAN att förlora vår egen åsikt eller personlighet.
Allt detta givetvis kryddat med humor och igenkännande berättelser om olika situationer i vår vardag. 

Och så något riktat till företag som har utländska partners och kunder:
En populär föreställning jag håller på engelska är "Facts about Finns you don´t find in books". Om det säregna med oss här i barrskogsbältet i norr. Till hjälp för att förstå vårt, ibland udda, beteende. Den ges på engelska där klicheér och föreställningar om oss finländare tas upp och bekräftas eller avlivas.
"Varför hälsar inte folk på mig?" "Ingen kommer och sätter sig vid mitt bord på cafeét. Varför?" är några frågor som får sin förklaring under kvällen.
Passar ypperligt till den där dagen eller kvällen när ni inte längre har några idéer om hur ni ska underhålla era gäster och samtidigt inviga dem i det finländska samhällets sociala koder.
© Reklambyrå Middag - Sidan är designad och producerad av reklambryå Middag. Till reklambyrå Middags hemsida